Централният елемент остава барабана

спирачния барабан сега е почти невъзможно да се намери механично устройство в последния сериен автомобил. От 60-те години на миналия век, повечето бързи коли беше, тя става все по-убеден, че хидравлична спирачна ще поеме. Понастоящем барабанна спирачка заедно, особено в реколта превозни средства. В този тип спирачка, барабана снабдена с повърхност на триене обърната навътре, е приложен към колелото.

Той е свързан с педала на спирачката с кабел и няколко пера за повишаване на спирачния ефект. Централният елемент е барабана, че е изложен на много високи натоварвания и може да загрява много бързо. Този ефект се осъществява чрез взаимодействието между повърхностите на триене. Износването не могат да бъдат избегнати. С цел да се забави процеса на спирачния барабан почти изцяло от закалена стомана. Трябва също да се отбележи, че е необходимо и двете лагера на колелото, както съответния ръб на спирачния барабан. В ванове на спирачния барабан често е снабдена с охлаждащи ребра, които имат функцията да разсее топлината по-ефективно, като по този начин се гарантира, че триенето причинява по-малко износване. Въпреки че винаги се е доказал като много надежден, на прекомерни разходи за производството на спирачния барабан е трябвало да се направи един старомоден устройство.

Това е особено очевидно, когато цените на стомана са се увеличили значително на международните пазари. да продължи да бъде ефективен спирачен барабан трябва да бъде построена с голямо внимание, облекчаване на пазара на доставчици на евтини резервни части и го прави опасен за тях, за да си купите с съмнителна репутация. Ако търсите качество резервни части на страхотна цена, моля посетете нашия онлайн магазин. Маркуч, сервоусилвател на волана помпа, паразитната ролка, сензори за паркиране и др. Тук ще намерите всичко необходимо