Изпускателният вентил е един от вентилите, управлявани от разпределителния вал

В наши дни алтернативен контрол се използва само с няколко изключения. клапан отработени се задейства от гърбици, които действат върху вентила на ексцентрик или бутон рамо, така че пружината вентил се управлява и същи вентил може да се отвори. Времето за отваряне се определя от последователността на запалването и позицията на всмукателния вентил. Потокът на гориво и въздух в цилиндъра през входа докато сместа от цилиндъра през съответния изпускателен вентил, като отработен газ изгаря получава чрез колектора да бъдат насочени към катализатора.

По принцип само двутактовите двигатели са изключение, защото нямат клапани. Вентилите работят редовно като искри на запалителните свещи. Това се прави няколко пъти в минута. Тъй като гърбиците са здраво закрепени към вала на разпределението, времето за отваряне на клапана е предварително зададено. E, след това скоростта на вала, за да определите колко често и колко време е отворен вентилът. Тъй като входът е свързан към изхода, двата клапана се задействат директно, един зад друг. Техните стълбове често са толкова противоположни, че могат да бъдат отворени почти едновременно. Следователно, газът присъства тук изпуска през трябва да се създаде изпускателния клапан на цилиндрите за получаване на нова порция от сместа. При по-старите двигатели дървото на разпределение контролира само изпускателния клапан. Когато газът довежда вакуума, който се генерира върху буталото, и отваря всмукателния вентил. Системата за контрол обаче е много по-ефективна в този случай.

Тъй като разпределителните валове са подложени почти на нищо, слабата точка на вентила е разположена върху пружината или върху овен. Поради силната топлина от цилиндъра, тук всяка част е вероятно да се носят. При отопление и охлаждане материалът се разширява и се свива, поради което дефектите са почти неизбежни. В нашия онлайн магазин ще намерите богата гама от резервни части намерени (например мигач реле, контрол на дискова спирачка, дросели, чрез затихване подкрепа а) за по-голямата част от автомобилните марки.